Training

Training is erop gericht om de krachten van je paard te controleren. 

Bij EquiTrain gaan we in de eerste plaats het paard helpen zichzelf te controleren: in het wild is vluchtgedrag voor een paard van levensbelang maar voor een gedomesticeerd paard is dit juist heel problematisch. Wij helpen het paard bewuster te worden, bijvoorbeeld van zijn houding en beweging, opdat het leert onnodige spanning los te laten, meer balans te vinden, evenals een betere volgorde van beweging en zodoende ook meer stabiliteit en zelfzekerheid.

Wij stellen voorop dat elke hulp door het paard moet begrepen worden. Dus aan elke hulp moet altijd een leerproces zijn voorafgegaan. Wanneer een paard op iets niet goed reageert dan moet altijd eerst afgevraagd worden of het paard het wel goed begrepen heeft.

Training bij EquiTrain streeft naar paarden die steeds licht aan de hulpen zijn, steeds kalm en toch energiek zijn, goed in balans gebracht en recht gericht. Verder moeten de paarden de nodige kracht en souplesse opdoen en de finesses van de discipline leren, bijvoorbeeld dressuur, reining of jumping.

Grondwerk neemt een belangrijke plaats in onze trainingsaanpak.

Eerst wat het NIET is en fouten die veel gemaakt worden:

want dat is allemaal gebaseerd op angst en leidt enkel tot frustratie, negatieve bias, tot zelfs hulpeloosheid.

want dat zorgt enkel voor statische en niet voor dynamische verandering

want dat is niets meer dan paarden hulpeloos maken met soms desastreuze gevolgen als hun paniek oncontroleerbaar wordt.

Het is een feit dat angstige paarden heel slecht leren! Trouwens angst zorgt alleen voor meer angst! Bovendien kan angst leiden tot heel gevaarlijk vluchtgedrag zoals oncontroleerbaar wegrennen of gevaarlijk verzet zoals bijten of uitslaan!

Welk soort grondwerk dan wel?

Het paard aan de hand werken, maar dan volgens een methode die effectief en humaan het paard helpt hoe zich te gedragen in een gedomesticeerde wereld. Het lijkt eerder adviseren waarbij we zo het paard helpen bewuster te worden, bijvoorbeeld van zijn houding en beweging, opdat het leert onnodige spanning los te laten, meer balans te vinden, evenals een betere volgorde van beweging en zodoende ook meer stabiliteit en zelfzekerheid. We moeten daarvoor weten te schakelen tussen voldoende maar niet te veel reactiviteit of energie. Ondertussen leren we de paarden de juiste repons op een groeiende set van hulpen, we maken het paard steeds volgzamer, soepeler, evenwichtiger en rechter.

Wij streven naar een dynamisch en geïntegreerd leerproces wat steeds meer functionele groei tijdens de rest van het leven faciliteert. 

Waarvoor is dit nuttig?

Simpelweg: voor ALLES bij ALLE gedomesticeerde paarden!

Denk aan: veulens in de hand brengen, paarden poetsen, binnen-buiten leiden, wassen, trailerladen, hoefsmid, schriktraining, zadelmak maken, enz. enz.