Training

Training is erop gericht om de krachten van je paard te controleren. 

Bij EquiTrain gaan we in de eerste plaats het paard helpen zichzelf te controleren: in het wild is vluchtgedrag voor een paard van levensbelang maar voor een gedomesticeerd paard is dit juist heel problematisch. Angst bepaalt een zekere houding, maar die houding onderhoudt ook angst. Het mentale en het fysische zijn 2 zijdes van dezelfde munt! We helpen het paard bewuster te worden, bijvoorbeeld van zijn houding en beweging, opdat het leert onnodige spanning los te laten, meer balans te vinden en zodoende ook meer ontspanning en zelfzekerheid.

Het is van cruciaal belang dat elke hulp door het paard begrepen wordt. Aan elke hulp gaat altijd een leerproces vooraf en als een paard niet correct reageert op een hulp moet altijd eerst werk gemaakt worden om het paard opnieuw de juiste associatie aan te leren. Dat kan een simpele vertragingsrespons op teugeldruk betreffen of het opnieuw ‘shapen’ van een complexe oefening zoals een sliding stop. De leertheorie beschrijft de leerprocessen daarom is al onze training daaraan getoetst.

Een goed getraind paard is steeds kalm en toch energiek. Het paard moet ook in balans gebracht en recht gericht worden. En dan moet het natuurlijk ook de nodige kracht en souplesse opdoen en de finesses van de discipline leren, bijvoorbeeld dressuur, reining of jumping.

Dat vereist een flinke dosis vertrouwen en een positieve bias,  een ‘yes-I-can’ ingesteldheid, zeg maar. Maar dat vereist veel kunde want die fragiele vertrouwensband is door onkunde heel snel verstoord. Onkunde leidt makkelijk tot frustratie en dat leidt al snel tot een ruwere aanpak.  Paarden zijn echter ontzettend snel bang gemaakt en gaan dat dikwijls hun hele leven meedragen als een angstherinnering. 

Bij EquiTrain zijn we ons daar goed van bewust, evenals van het feit dat intimidatie dmv het toebrengen van pijn of via andere dominante technieken, tegen de verwachting in toch dikwijls lijkt te werken. Maar het werkt enkel omdat het gebaseerd is op angst en dat zorgt onweerlegbaar voor een negatieve bias, frustratie en stress en daarom proberen we dat volledig te weren uit ons programma.

Bij EquiTrain proberen we in te zetten op zoveel mogelijk kennis en kunde en we maken er een punt van om onze emoties te bewaken, zodat het resultaat optimale controle is over de krachten, maar met alle respect voor het welzijn van het paard.

Grondwerk neemt een belangrijke plaats in onze trainingsaanpak.

Eerst wat het zeker NIET is en fouten die we her en der voortdurend waarnemen:

Vooral het laatste wordt dikwijls verward met schriktraining, denk aan zeilen vastbinden aan het zadel. Het is echter niet meer dan paarden hulpeloos maken met soms desastreuze gevolgen als hun paniek oncontroleerbaar wordt.

Wat ook wordt vergeten is dat angstige paarden heel slecht lessen onthouden! En dat angst via negatieve bias zorgt voor alsmaar meer angst! En dat angst ook kan leiden tot gevaarlijk vluchtgedrag zoals oncontroleerbaar wegrennnen of gevaarlijk verzet zoals uitslaan!

Wat is het dan wel?

Het paard aan de hand werken, maar dan volgens een methode die effectief en humaan het paard helpt hoe zich te gedragen in een gedomesticeerde wereld. We helpen het paard bewuster te worden, bijvoorbeeld van zijn houding en beweging, opdat hij leert onnodige spanning los te laten, meer balans te vinden en zodoende ook meer ontspanning en zelfzekerheid.

We moeten daarvoor kunnen verbinding maken waarbij we weten te schakelen tussen teveel en te weinig reactiviteit of energie. We gaan ook eerder 'adviseren' als het ware ipv enkel kunstjes te leren. Kunstjes geven amper een statische verandering en wij willen een dynamisch en geïntegreerd leerproces wat steeds meer functionele groei tijdens de rest van het leven faciliteert.

Waarvoor is dit nuttig?

Bij gedomesticeerde paarden: voor ALLES! Dus ook: veulens in de hand brengen, paarden binnen-buiten leiden, wassen, trailerladen, hoefsmid, schriktraining, zadelmak maken, enz.